Opret CVR-nummer til din nye virksomhed

Opret CVR-nummer til din nye virksomhed og du er godt igang som iværksætter. Det kaldes også, at blive selvstændig eller entrepenør. Inden du registrerer din nye virksomhed, så er der dog nogle oplysninger, du bør forberede. Det drejer sig om firmanavn, adresse, virksomhedstype og branche. Det kan du læse mere om i det følgende.

Vælg et godt firmanavn

Skjerns Magasin i Korsbæk er en beretning om iværksætteri og start af virksomhed i Danmark.
Skjerns Magasin i Korsbæk er en beretning om iværksætteri og start af virksomhed i Danmark.

Du skal vælge et firmanavn, der ikke findes i forvejen. Du kan selv undersøge, om dit firmanavn er ledigt, hvis du søger i det centrale virksomhedsregister CVR. Det er i denne research, du skal undgå senere dyre retssager om rettigheder.

Hvis din virksomhed skal benytte internet, kan være en god ide, at undersøge, om domænenavnet er ledigt eller i brug af en anden virksomhed. I Danmark er det DK Hostmaster, der administrerer de danske domænenavne. På deres hjemmeside kan du søge efter ledige domænenavne.

Bemærk, at det ikke er DK Hostmaster, der sælger domænenavne. Hvis du ønsker, at købe rettighederne til et domænenavn, så kan du kontakte Mercuria, der sørger for, at købe, registrere og drive det korrekt.

Virk Data CVR
DK Hostmaster

Overvejelser omkring adresse i CVR

Du skal endvidere oplyse en adresse til dit firma. Der er mange, der starter deres virksomhed hjemme på deres private adresse, i et kontorfællesskab eller på et kontorhotel.

Du skal være opmærksom på, at du som indehaver af en virksomhed som udgangspunkt vil fremstå med navn og privat bopælsadresse i statens offentligt tilgængelige virksomhedsregister CVR. Din bobælsadresse hentes fra folkeregisteret. Det er ikke i alle brancher, at dette er hensigtsmæssigt.

CVR scannes løbende af danske og udenlandske databaser, der videresælger de indsamlede data, uden dit samtykke, til formål, der ikke altid er hensigtsmæssige. I nogle tilfælde er formålet desværre chikanepræget dørsalg eller identitetstyveri.

Det samme gør sig gældende i forbindelse med registrering af et domænenavn. DK Hostmaster offentliggør navn og adresse på deres hjemmeside og registrerer oplysningerne i det offentlige internet-register WHOIS.

Hvis du er en branche, hvor dette er uhensigtsmæssigt, kan Mercuria hjælpe dig med, at blive registreret med beskyttet adresse eller som anonym.

Startdato og regnskabsår

Du skal endvidere oplyse, hvilken dato, du vil starte. Det får betydning for momsperiode og regnskabsår. Datoen bør af den grund være den første dag i et år eller kvartal.

Registrering hos Skat

Hvis din branche er momspligtig og årets omsætning overstiger 50.000 kr., så skal du registreres for moms. Hvis du skal have ansatte, skal du endvidere registreres som arbejdsgiver. Det betyder, at du skal indberette ATP, AM-bidrag og A-skat. Hvis du skal importere eller eksportere varer, så skal du registreres for dette. I forbindelse med import af nydelsesmidler, herunder vin, chokolade og nødder, skal du registreres for punktafgifter.

Overvejelser omkring valg af virksomhedstype

Du bør slutteligt tage stilling til, hvilken virksomhedstype, du vil drive virksomhed under. Du kan drive din virksomhed i et personligt ejet enkeltmandsvirksomhed eller i et selskab med begrænset ansvar. Den bedste virksomhedstype for dig afhænger af forskellige faktorer, hvoraf nogle af de følgende vil være væsentlige.

  • Ansvar og forpligtelser
  • Økonomi og risiko
  • Regnskabsforståelse og ordenssans

Det er nemmere, at starte en enkeltmandsvirksomhed, men du hæfter personligt for gæld og ansvar overfor kunder og medarbejdere. Det er sværere, at starte et selskab med begrænset ansvar, men du er beskyttet ved konkurs og risikerer ikke, at miste andet end det, du har indskudt i selskabet.

Læs mere om fordele og ulemper ved de forskellige virksomhedstyper på følgende sider.

Oprettelse af enkeltmandsvirksomhed
Stiftelse af interessentskab (I/S)
Stiftelse af iværksætterselskab (IVS)
Stiftelse af anpartsselskab (ApS)

Branche og valg af branchekoder

Du skal endvidere oplyse, hvilken branche, din virksomhed er i. Det får betydning for, hvilke regler, myndighederne vil kontrollere dig for. På nedenstående link kan du finde en eller flere branchekoder for din virksomhed.

Virk Branchekode

Resumé fra Erhvervsstyrelsen

Når din virksomhed er registreret, så modtager du et resume fra Erhvervsstyrelsen med dit unikke CVR-nummer, der identificerer din virksomhed. Dette kaldes også et momsnummer.